Eine schwarze Transportbox mit grünen Punkten und einem Display

2. Informacje prasowe
  3. Doskonałe innowacje

STOROPACK LAUREATEM NAGRODY PackTheFuture 2020 W DWÓCH KATEGORIACH

Metzingen, maj 2020. Specjalizująca się w zakresie opakowań firma Storopack zdobyła dwie z dziesięciu wysoko cenionych nagród dla ekologicznych opakowań plastikowych „PackTheFuture 2020.” Zwycięzcą w kategorii ochrony produktu została skrzynka transportowa Onco-System – specjalistyczne rozwiązanie o kontrolowanej temperaturze umożliwiające bezpieczne przewożenie kluczowych leków takich jak cytostatyki oraz preparaty infuzyjne stosowane w aptekach, szpitalach i laboratoriach. Jury przyznało również nagrodę specjalną w kategorii wyjątkowej innowacyjności, którą w tym roku otrzymała firma Storopack za współpracę z klientem LivingPackets przy innowacyjnym rozwiązaniu opakowaniowym THE BOX.

„Tworząc THE BOX startup LivingPackets dał dowód swojego zaangażowania w zrewolucjonizowanie świata e-commerce. Możliwość udziału w procesie projektowania korpusu z EPP była dla naszego zespołu ekscytującym i radosnym doświadczeniem. Ta wykonana z EPP skrzynka transportowa wielokrotnego użytku nadaje się w 100% do recyklingu, jest składana i gwarantuje ponad 1000 zastosowań jednocześnie ograniczając wpływ na środowisko oraz obniżając koszty transportu” wyjaśnia Charles Poisson, dyrektor działu badań i rozwoju w Storopack. Wsparcie techniczne tego specjalisty w zakresie opakowań umożliwiło powstanie innowacyjnej konstrukcji z ekspandowanego polipropylenu (EPP). Dzięki integracji inteligentnych technologii, kilku czujnikom, łączności z Internetem, wyświetlaczowi E-ink oraz uchwytowi to całkowicie opracowane przez startup rozwiązanie THE BOX nie jest przeznaczone do zastosowań jednorazowych, lecz zamiast tego można z niego korzystać jako z usługi. Firmy z branży e-commerce płacą wyłącznie za użycie bezpośrednie.

Specjalistyczne rozwiązanie dla sektora medycznego
Specjalistyczne rozwiązanie Onco-System marki Storopack zdobyło serca jurorów dzięki możliwości do ponownego użycia oraz połączeniu gładkiej powierzchni materiału i zdejmowanej okładziny umożliwiającej łatwe i skuteczne czyszczenie wszystkich komponentów. To opakowanie przeznaczone do transportu w kontrolowanej temperaturze powstało specjalnie z myślą o niezwykle wrażliwych zastosowaniach i gwarantuje, że ważne leki dotrą do pacjenta bezpiecznie i w odpowiedniej temperaturze. Uzyskanie takiego efektu było możliwe dzięki zastosowaniu sprawdzonej technologii materiału zmiennofazowego (PCM) opakowań chłodzących z twardego plastiku, którego punkt rosy można dokładnie dostosowywać do wymaganego zakresu temperatur. Te wykonane z trwałego EPP wkłady chłodzące nadają się do wielokrotnego użytku; także rozmiar skrzynki Onco-System dostosowano do wymogów przewozu worków z kroplówką umożliwiając transport na płasko, co zapobiega ich zaginaniu czy uszkodzeniu przyrządów do infuzji w wyznaczonych punktach łamania.

Ekologiczne oraz innowacyjne rozwiązania powstałe z myślą o wyzwaniach związanych z dostawą produktu
Do najważniejszych wymagań wobec rozwiązań opakowaniowych zaliczamy obecnie zmniejszenie zużycia zasobów, stosowanie materiałów pochodzących z recyklingu oraz niezawodną ochronę podczas transportu. Nagroda PackTheFuture jest wyróżnieniem dla rozwiązań opakowaniowych spełniających te wymogi w innowacyjny i zrównoważony sposób. Ta niemiecko-francuska nagroda z branży opakowań jest efektem inicjatywy francuskiego stowarzyszenia producentów opakowań plastikowych ELIPSO oraz IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen e.V. W tym roku firmy europejskie zaprezentowały 58 innowacji opakowaniowych, z czego 14 zostało nominowanych a 10 zdobyło wyróżnienie. Ceremonię wręczania nagród w ramach piątej edycji PackTheFuture zaplanowano na odbywające się w listopadzie targi opakowań ALL4PACK w Paryżu.

THE BOX LivingPackets Logo

THE BOX by LivingPackets